tirsdag 30. juni 2009

Pioner til over $1.000!

I 1948 lyktes japanske Toichi Itoh å krysse hybrid-trepionen Alice Harding med med en dobbel hvit staudepion ved navn Kakoden. Dette er den første kjente krysning mellom trepioner og staudepioner, og Itoh fikk først et fruktbart resultat etter å ha håndpollinert 1200 pioner!

Av de 36 frøplantene han fikk frem, var det 9 som oppførte seg som trepioner, og resten som staudepioner. Itoh gikk bort i 1959, før han fikk sett plantene sine blomstre. Men hans svigersønn Shigao Oshida tok hånd om plantene, og de begynte å blomstre i 1963. Fire av plantene ble formert videre vegetativt, og fikk navnene Yellow Crown, Yellow Emperor, Yellow Heaven og Yellow Dream. I 1949 hadde Itoh eksperimentert med rosa hybrider, men disse gikk dessverre tapt når en togtrase ble bygget gjennom gartneriet.
Flere av de gule plantene er i salg i dag.

I nyere tid har særlig amerikanske pion-folk produsert vellykkede interseksjonelle krysninger, og arten på bildet, -Bartzella- er krysset av Roger Anderson fra Callie's Beaux Jardins fra Fort Atkinson, Wisconsin, i 1986. Han solgte de første plantene i 1992, og de ble straks utsolgt! De har lenge blitt regnet som den beste gule fargen på noen pion, selv om de i den siste tiden har fått konkurrenter. Han solgte planter for $250, som ble videresolgt av andre for $450. Til slutt solgte han rettighetene til hybriden for en god slump penger, og i avtalen lå det at han ikke skulle konkurrere med kjøperen i 5 år-det var i 2005. Han har masse nytt på gang, så kanskje kan vi vente nye skatter fra den kanten?
Les hele den sjarmerende historien om Anderson i Watertown Daily Times: http://www.wdtimes.com/articles/2005/06/11/news/news1.txt

Min plante er fra Skovbodalhaven i Danmark, og blomstene holder lenge, mye lengre enn andre pioner, og tåler regn svært godt! Og et fantastisk friskt og kraftig bladverk! På det meste har plantene blitt solgt for over $1000 (!) men de har nå sunket drastisk i pris. Unge planter av den liknende Garden Treasure kan for eksempel kjøpes hos http://www.dinflora.no for en god pris.
Og duften? Ganske kraftig, og ganske god, synes jeg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar