mandag 8. juni 2009

Amsonia tabernaemontana viser seg i blått. Smått. Og flott!

Det østlige USA kan fremvise en utrolig rik flora, som særlig for oss nordiske hagefolk har den viktige egenskap å tåle svært mye kulde, selv om de skulle vokse både nær kysten, og forholdsvis langt syd.
Dette beror på flere faktorer. På et stort kontinent som det nord-Amerikanske, har store områder et innlandsklima. I innlandet kan det bli kaldt, og kalde vinder kan nå svært langt. Vi har vel alle hørt om uår med frostskadde appelsiner helt ned i Florida!
Tidligere istider har også herdet det genetiske materialet, slik at egenskapen å tåle kulde henger igjen fra tidligere tider. Det vestlige USA's planter er markant mindre herdige enn slektninger fra innlandet og østkysten. Det er fordi Stillehavet med sine store dyp alltid har ligget der som en stabiliserende mild faktor.

Dagens plante vokser hos meg i full sol, i randsonen i woodlandet. Blomstene har en ubeskrivelig flott blåhvit farge, med sirlige smale kronblad og en nærmest hårete eller frynsete krone. Den setter tynne blåsvarte belger med runde små frø. Blomstene er et godt eksempel på at det kan lønne seg å ta seg tid, bøye seg ned, og titte. Gjerne i et forstørrelsesglass. Eller i stort format her på skjermen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar