fredag 26. juni 2009

Norges sjeldneste orkide

Stormarihånd var for noen år tilbake regnet som utryddet i Norge.
I år 2000 ble den gjenfunnet i en kalkmyr i Selje kommune på Stadtlandet. I rødlisten over truede arter er den katagorisert som CR-Critically Endangered, dvs kritisk utrydningstruet. Arter plassert i denne kategorien risikerer å forsvinne om ikke tiltak iverksettes.

Forøvrig forekommer Dactylorhiza praetermissa i England, Wales, Frankrike, Nederland, Belgia og Danmark, der den finnes på syd-vest Jylland.
Det ville være grov og uopprettelig miljøkriminalitet å fjerne slike planter fra naturen. Alleorkideer bør få stå i fred!
Det er heller ikke nødvendig å være kriminell for å kunne dyrke arten; den er å få tak i noen steder i handelen, og i hagen vår vokser den i et sumpbed der vi har gravd en grop i bakken, lagt i litt sand, deretter damduk, og et lag med torvblokker rundt. I bunnen er det lagt et tykt lag sand, og det er dekket med et 10-15 centimeter tykt lag av litt torv, hakket bark etc. Dermed finnes alltid fuktighet nede i sandlaget for røttene, og overflødig vann dreneres bort i det "laveste hjørnet".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar