søndag 7. juni 2009

Annonsering i planteriket: blått viser vei, og så ligger landingsstripen der i svart og hvitt

Planter bruker mye annonsering. For å kunne føre sine gener videre, er plantene avhengige av å spre sitt pollen, eller selv å motta annet pollen for den saks skyld. Evolusjonen er nådeløs; de som ikke finner oppskriften, får ikke satt frø.

De arter som ikke bruker vindbestøving, må finne andre transportører av pollenet.
Ulike arter benytter ulike transportører, og ulike transportører reagerer på ulike farger: fugler tiltrekkes gjerne av rødt, bier liker gult, og blått, osv. I tillegg til de ultrafiolette fargene som mange insekter kan se, men altså ikke vi mennesker. Sommerfugler, nattsvermere, biller, fluer og flere gjør jobben. Noen få planter pollineres til og med av små øgler / firfisler. Og noen av flaggermus.
Irisen på bildet, en Iris sibirica i blomst i Tønsberg i dag, annonserer i blått. Det tiltrekker seg oppmerksomheten til de rette insektene på avstand. Når de kommer nærmere, ligger faktisk en vakker landingsstripe klar - i svart, hvitt, og litt gult i vakkert mønster. Hvorfor ser det slik ut?

Fordi det fungerer. De som trigger de riktige insektene best, setter mest frø. Og styrer dermed hvordan arten vil se ut.

1 kommentar: