lørdag 19. juni 2010

Verdens største lilje: Cardiocrinum giganteum



I Himalaya, fra Nepal, og østover inn til sentrale deler av Kina i Yunnan og Sechuan vokser Cardiocrinum giganteum i fuktige skoger og buskmark, på høyder helt opptil 3300 meter over havet. Bladverket er grønt og skinnende, med store brede blad. Fra et frø har spirt etter flere perioder med kulde og varme, tar det gjerne 7 år eller mer før plantene er store nok til å blomstre. Bladene kommer tidlig på våren, og kan være utsatt for sen frost. Du ser snart hvem som har tenkt å blomstre i år, da disse umiddelbart etter å ha kommet opp av jorden danner en kraftig stengel med knopper i toppen. I juni og juli kan blomsterstenglene ha nådde utrolige 3-4 meter, og blomstene er enorme, hvite, gjerne med rødt og brunsvart svelg! Gjødsle ikke planter som skal blomstre samme år, da stengelen da kan brekke.

Vi dyrker kjempeliljene i et hevet bed med forholdsvis sur jord rammet inn av torvblokker. Et godt og tykt lag av granbar hjelper plantene gjennom vinteren, og vi har hatt dem her i tre år nå. Et snødekke i tillegg hjelper bra. Slik klarte plantene -34 i vinter uten problemer.

To planter blomstret for 2 år siden, og satte masse frø. I år får vi en plante som blomstrer. Etter blomstring dør planten, men om du er heldig har den gjerne satt et par sideskudd!

Rareplants.co.uk har stadig løk til salgs, og her gjelder det å fylle på med planter underveis, slik at du har noe å glede deg til hvert år.

På bildene ser du bladverk og blomsterstengel, så skal vi legge ut blomstringen når den kommer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar