torsdag 24. juni 2010

Pionvår: Paeonia tenuifolia


Paeonia tenuifolia, kjent hos oss som dillpion eller trådpion, er en lav og kompakt art med varierende bladverk. Den vokser vilt i sør-øst Europa, Tyrkia, Kaukasus, inn i Ukraina og Russland, på vidstrakte gressstepper, åpen skog og i steinete terreng, primært på kalkrik mark. P. tenuifolia er svært herdig, og krever full sol og god drenering. Bladverket kan variere en hel del, og spesielt v. lithophila har et svært fintrådet bladverk.

Vær klar over at en hybrid ofte selges som dillpion, mens det i virkeligheten dreier seg om en krysning med P. anomala. Den har litt bredere blader, og blomsten er ikke helt rød men mer rosalilla. Den er den eneste pion med synlige frøblader etter spiring. Vi har plantet ut endel frøsådde planter, og det ser ut til å bli litt av et syn etterhvert!

1 kommentar:

  1. Tilfeldigvis fant jeg en dillpeon i blomst i et villniss langs en tursti for et par år siden. Tok den med hjem og plantet den i et bed. Nå er den ene blitt til mange blomster som gleder meg hvert år. Rart men på gartneriet (Hageland) kjente de den ikke, vet ikke om de selges i Norge. Ble kjent med dillpeon første gang hos venner i Sverige hvor de er veldig vanlige dyrket.

    SvarSlett