torsdag 17. juni 2010

Tilbakeblikk på vårblomstringen: Prunus nipponica ssp kurilensis


Størst mangfold av kirsebærarter finner vi i Kina og Japan. De massive årlige blomstringene tiltrekker seg store folkemengder, og varsles på nyhetene etterhvert som blomstringen sprer seg nordover. Mange arter er dyrket og foredlet gjennom noen tusen år, og det finnes en mengde ulike kultivarer og hybrider. Om du vil vite mer om japanske prydkirsebær anbefaler jeg sterkt Wybe Kuitert's "Japanese Flowering Cherries" fra Timber Press som du finner rimelig på engelsk eller amerikansk Amazon.

Kurilerkirsebær blomstrer tidlig, med hvite eller rosa blomster. Kurilerkirsebær vokser vilt på høyere høyder i nord-Japan, og på Kurilene, en øygruppe med omstridt grenselinje som deles mellom Japan og Russland. Som mange andre Prunus foretrekker de forholdsvis tørr steinete veldrenert jord, gjerne kalkholdig.


På bildet ser du P. nipponica ssp kurilensis 'Brilliant'. I hagen vår har vi også sorten 'Ruby' som er sart rosa i blomsterfargen. Arten er svært herdig og klarte -34 her på Lillestrøm i vinter. Bærene er mørkt røde, nesten svarte, og trenger en kjølig periode på rundt 3 måneder for å spire. Jeg har krysset de to sortene Brilliant og Ruby, og har fått mange spirer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar