søndag 1. mai 2011

Hvordan tiltrekke seg kolibrier

Blomster er plantenes reklameplakater. De enten lukter godt, eller ille (godt for biller og fluer), har sterke farger, eller også lokker de de rette pollinatorer med søt nektar.


Trær og gress kan produsere store mengder pollen, og spre det ved hjelp av vinden. Andre planter som ikke rager høyt opp fra bakken må ta i bruk andre metoder for å spre pollen og formere seg, og fargen på blomstene kan gi en indikasjon på hvem man leter etter. Bier for eksempel, ser godt gule og rosa farger. Mange hvitblomstrende (som synes godt i natten) arter lokker til seg nattsvermere, eller til og med flaggermus (!) slik visse søylekaktus i USA og sør-Amerika gjør det! Papegøyeblomst, Strelitzia reginae har orange høyblad, med en blåaktig blomst, og forskere tror at denne arten opprinnelig ble pollinert av en øgle som nå er utdødd! Blomsten åpner nemlig pollenet og nektaren sin hvis den trampes ned, av en fugl eller øgle.


Røde blomster, slik som hos kaktusen Echinocereus polyacanthus på bildet, indikerer gjerne at den ønsker å tiltrekke seg fugler, som ser røde nyanser godt.


Echinocereus polyacanthus pollineres av kolibrier, som får seg litt pollen på hodet når de spinner foran blomsten og drikker nektar. De ekstremt hurtige vingeslagene kraver mye energi, og fuglene må besøke mange blomster for å dekke energibehovet!


Tenk om det kunne kommet kolibrier hit?


Echinocereus polyacanthus tilhører et ganske komplisert artskompleks sammen med E. triglochidiatus og E. coccineus, og det har rådet ulike meninger om klassifiseringen. Arten forekommer i det sydvestre USA (Arizona og New Mexico) med nære slektninger og underarter i Nevada, California, og inn i det nordvestre Mexico. Les mer her: http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=1&taxon_id=242415252


I drivhuset mitt står blomstene i bortimot en uke alt etter vær og varme. På vinteren får plantene mine rundt 5 grader celsius og intet vann fra sent i september til midt i april!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar