Kina er hjemsted for et stort antall uvanlige plantearter. Vi gisper av beundring etterhvert som nye botaniske skatter blir tilgjengelige for allmennheten-eller i hvertfall for entusiastene.
Slekten Meconopsis inneholder mange svært vakre planter, og flere av disse har blomster i de mest utrolige blåtoner. Blå som himmelen. De vokser høyt til fjells, med stor lysintensitet, men ikke i kraftig solskinn. De aller fleste artene kommer fra monsunregn-området, som preges av mye og kraftig regn i sommerhalvåret.
Dette kan vi tydelig se på mange av blomstene; de henger og nikker i vinden, med kronbladene som en paraply for å holde det dyrebare pollenet tørt.
I hagen vår dyrker vi flere arter; Meconopsis betonicifolia (bildet), M. grandis, M. quintuplinerva, M. punicea, M. horrida, og hybriden M. x lingholm. Og M. cambrica som er hjemmehørende i Europa. Men den har en helt annen biologi.
For å dyrke disse valmuesøstrene som de kalles, har vi gravd en 35 centimeter dyp grop i hagen, stablet torvblokker rundt, lagt i damfolie, og deretter et tykt lag med sand som både sørger for drenering, samt at vann finnes tilgjengelig for røttene i sandlaget. På toppen en topp med typisk Rhododendron-jord, ca 15 cm tykt. Vann samles i bunnen av damfolien, samtidig som dreneringen er god. Og i kjøliger nordiske klimaer går det mye bedre å dyrke disse artene enn i sørligere strøk. De er greie og så, men bruk ferske frø for å få spiring! De vokser godt sammen med Notholirion-bulber og Dactylorhiza-orkideer. Og noen Primula.
Meconopsis kommer fra Yunnan i Kina, og inn i Burmas fjellverden.
mandag 15. juni 2009
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar